FairPhone 4 kontra iPhone 12



Nem titok, hogy a cikkemet Tech2 Laci videója inspirálta. De ezt a témát körülbelül fél éve körbejártam, amikor döntést kellett hoznunk. Két út között választhattunk, iPhone 12 vagy valami Androidos furcsaság. A FairPhone és Unihertz Pocket volt kiszemelve, pénz annyira nem érdekelt. Nyilván amikor majd félmillió forintot kellett volna fizetni egy viszonylag ismeretlen cégnek kettő darab középkategóriás Android telefonért (plusz kiegészítők), azért megcsappant a lelkesedésem és aludtam inkább rá egyet. 

A dolog elvi háttere örvendetes, olyan mint a Techno-Vegánság. Teljes mértékben megértem, még azonosulni is tudok vele. Talán elfogadhatóbbá válna az ára, ha kimutatnák mennyibe kerül egy ilyen termék a piacra dobása, csak úgy kíváncsiságból. Mert én azt gyanítom az R&D-t részben vagy teljesen Kínában végezték, a már meglévő régebbi 6-8 éves telefonok terveire alapozva friss komponensekkel. Szóval az ár talán mégsem annyira fair. Végignézve a bemutatkozó videóját a FF4-nek, elmagyarázzák hogy ez egy work-in-progress projekt és lépésről lépésre próbálják meg elérni a céljukat, hogy megváltoztassák az okos-telefonok iparát.

A dizájn és specifikáció nekem nagyon tetszik, főleg a legerősebb variáns. Megpróbálták elmagyarázni, hogy azért nincs semmiből kimagaslóan jó a telefonban, mert olyan alkatrészeket válogattak össze, amit legalább 5-6 évig tudnak majd rendelni. Ez is kicsit olyan, mint amikor a OnePlus megmagyarázza miért árulta a tavalyi BBK technikát idei köntösbe csomagolva. Közben kitekintget a piacra, hogy bezzeg a szomszéd… Érdekes, hogy minden eladott készüléket szeretnének kompenzálni egy begyűjtött használt készülékkel. De ha belegondolsz az Apple pontosan ugyanezt csinálja a szétszerelő robotokkal, sokkal nagyobb tapasztalattal és hatékonysággal, mint bármelyik Androidos kis-volumenű gyártó.

Tartósságból minimum öt évet ígér a FairPhone 4, és fair munkakörülményeket azoknak akik részt vettek az ellátóláncban és gyártásban. A probléma ott kezdődik, hogy csak regisztrált felhasználóknak szól az 5 éves garancia és ezt bármikor megszüntetheti a gyártó. Maga a gyártó is megszűnhet, ahogy mostanában mennek a dolgok a világban. Az LG például példásan csinálta a kivonulást, de nem hiszem, hogy elvárható lenne a FairPhone-tól, hogy évekig támogassa az eszközöket egy csőd esetén.

Félre a negatív gondolatokkal! A hardver nem gond, hisz kapni hozzá pár dolgot, töltő portot, akkut, kamerát, kijelzőt, hátlapot stb. Aztán belegondolsz, ... a szoftver, na azzal van bajom. Egy már a megjelenésekor is közepes, itt ott kínai tucattelefonokat idéző hardverre kapunk egy ígéretet hogy lesz szoftver. Oké, de milyen minőségben lesz az? Erre sokszor a Samsung sem tud válaszolni, nemhogy egy FairPhone méretű projekt. Szóval, ha betartjuk, hogy ígéretet nem veszünk akkor a FairPhone igen csak rosszul áll egy iPhone-nal szemben. Még akkor is ha tényleg kibírja az 5 évet, amit amúgy egy Apple telefon is játszva elmegy. 

Aki ismeri a „Stock Androidot” tudja, hogy mostanában az inkább átok, mint áldás. Nem látok a weboldalon olyan idővonalat, vagy tervet ami megkülönböztetné bármelyik kínai tucattelefontól. Támogatják a mókolt, főzött romokat, ami nagyon örvendetes de nyitott bootloader mellett a céges appokat, banki appokat, stb csak nehezen, trükkökkel, vagy sehogy nem érjük el. Ez a főzött rom kategória lassan 10 éve haldoklik, és nem most kellene belevágni szerintem. A másik ami mellett nehéz elmenni, hogy a 3.5mm-es jacket egy TWS fülhallgatóra cserélték. Pontosan arra, ami az Apple „gonoszságát” szimbolizálja hosszú évek óta. Furcsa választás, nem tudom mennyivel kerülnek közelebb a zöld végcél felé, ha ilyen eldobható szemetet gyártatnak ők is. Ez a húzás is olyan kínai, dropship termék szagú nekem. 

Úgyhogy nem vettem meg végül az FF4-et, de még mindig szemezgetem vele amikor szembejön a téma. Nagyon hinni akarok benne, és pont ez a probléma. Az érzelmekre hatnak a józan ésszel szemben ezért talán jobb is hogy kimaradt az életünkből. A következő generációnak lehet adok egy esélyt, mint hobbi. 


Nameless

2022.06.18