Huawei HarmonyOS - Éljen a mikrokernel


A korábbi Android fiaskóra reagálva a Huawei előkapta a régóta készülő ArkOS-t és az Android legnagyobb gyengeségeit figyelembe véve, mindent beleadva elstartoltatta az új operációs rendszerüket. A rendszer pedig a HarmonyOS nevet kapta.

A Huawei elképzelései szerint, egy teljes open source ökoszisztémát álmodtak meg, ami fülhallgatóktól az autókig mindenen boldogan elfut. Ehhez pedig gyökeresen elérnek az Android és Linux esetén is megszokott megoldásoktól. Virtuálisan megvalósított buszon kommunikálnak majd a hardver és szoftver erőforrások, és a feladat ütemező is szakít a Linux kernelben megszokottal. Ez a Huawei elmondása alapján akár 25-50% sebességbeli növekedést is eredményezhet a mindennapi használatban. Ehhez pedig egy saját fejlesztésű mikrokernelt használnak majd. 
A rendszer a legtöbb folyamatot általános felhasználóként futtatja, ami nagyban növelheti a biztonságot. A HarmonyOS egy saját "Ark" fordítót is kapott, aminek segítségével a legtöbb elterjedt programozási nyelven készült programot lehet futtathatóvá tenni a rendszer alatt. Ráadásul a végeredményt közvetlenül gépi kóddá fordítják, ami az Androidhoz képest sokkal gyorsabb működést eredményezhet. A tervek szerint évi 1 főverzió frissítést terveznek 2023-ig és 2020-ban érkezhetnek széleskörűen az HOS eszközök.

A következő Bada/FirefoxOS/Sailfish/Windows Phone?

Korábban is láttunk már hasonló próbálkozásokat neves gyártóktól, de mindegyiknek megvolt a maga keresztje. Némelyik túl korán érkezett, vagy nem volt eléggé innovatív. A másik végleten pedig ott voltak a furák, az egyedik és a másképp gondolkodók. A HarmonyOS esetén egyelőre még nem jelez semmit a megérzésem. Viszont a kezdeti lemaradás az alkalmazáskínálatban ennyi év után, pláne egy új játékos számára majdhogynem leküzdhetetlen feladatot jelent. Egyébként a rendszer képes lesz elvileg Androidra készült alkalmazások futtatására, de a Google törekvéseit látva, igyekeznek mindent a Google Play Szolgáltatásaitól függővé tenni, ami azt jelenti hogy nem lesz sokkal jobb a helyzet mintha egy Gapps nélküli egyedi romot használna az ember. Mivel a Google érdeke a Huawei Androidra való visszaterelése, szinte 99% hogy mindent megfognak tenni, hogy a Google alkalmazások sehogy, vagy csak nagyon limitáltan legyenek elérhetőek az új rendszerre. A Windows Phone esetében láttuk micsoda érvágás egy hivatalos YouTube kliens vagy a Google Térkép hiánya.

Jelenlegi állapotában az egész operációs rendszer, a sebesség, hatékonyság és biztonság ígéretére építkezik. Meglátjuk a valóságban ezekből mit sikerül kivitelezni.