CAT B35: Hernyótalpas KaiOS

Nagyon régóta izgatja a fantáziámat a nyomógombos telefonok ~aktuális állapota, ez egy olyan nosztalgia, amit a Nokia E51 elvesztése óta nem tudtam kiheverni. Most végre sikerült megkaparintani egy ilyen eszközt, ráadásul pont olyat amit jó rég kinéztem magamnak.

Sok hasonlóságot próbálok látni az E51 és CAT B35 között. Kamera egyformán csapnivaló, nagyon hasonló kijelző, tartós anyaghasználat, céges környezetbe szánt kialakítás, gumírozott alkatrészek, fehér gombvilágítás, viszonylag erős hardver, és felemás szoftver. Persze ez egy nagyon kitekert és erőltetett párhuzam. Az agyam rakta össze, mert nagyon akarom szeretni ezt az eszközt. Köze sincsen a régi Symbianos Nokiákhoz, olyan alacsony befektetésű itt ott jópofa, de silány összbenyomást kapunk 35-45 000 forintos áron. 

A szint az kb amit egy 19900 forintos Nokia 6300 4G tökéletesen képes megugrani, ha nincs szükségünk a strapa aspektusra. Úgy tűnik én csak fikázni tudom a céges portékákat… pedig tényleg nem akarom lehúzni a kis kütyüt, csak én még vagyok olyan szerencsés, hogy megtapasztalhattam a korabeli nyomógombos okos-telefon élményt. És ez nagyon nem olyan.

A KaiOS 2.5.1 egy igazi imposztor, Wishes S60... jó ha az S40 szintjét megüti de inkább egy nagyon combos S30 Wifivel… A Symbian ehhez képest olyasmi ugrást jelent, mintha egy Kóbányait hasonlítanánk a Jack Denniels-hez. Papíron ugyan összemérhető a tudásuk a felületes szemlélődő számára, de amikor elkezded használni a KaiOS-t egyszerűen nem tudod magad túltenni másodperces akadásokon, a hiányos funkciókon, a kényelmetlen navigáción. A végletekig korlátozott beállítási lehetőségek tovább rontják az élményt.

Csináltak egy nyomógombos telefont, de úgy mintha valaki megpróbálta volna google fordítóval finnről kínaira fordítani egy Nokia reklám anyagát. Nem értik, hogy a nyomógombos bevitelnél a késleltetés talán még fontosabb mint az érintőkijelzőn. Azt se nagyon értik, hogy ezeket a numerikus gombokat lehet ám használni a tárcsázáson kívül másra is. Például menüben vakon navigálni… vagy ilyenek. A könnyű használhatóság például megkövetel olyan dolgokat is, hogy legyen egy panel /menü ahol elérhetőek a gyakran használt beállítások, pont azért hogy ne kelljen túrni a menüt. Ezt a CAT úgy oldotta meg, hogy felfelé gombra a beállításokat, lefelé gombra a hangerő beállítások menüt érjük el. Egyrészt nagyon gáz, hogy a D-pad egy teljes tengelyét elfoglalja ez az amúgy is használhatatlan menürendszer, de olyan bűn lassan nyílnak meg a panelek, hogy fizikailag is undort érzel a használatuktól.

Ez a bugyutaság igazából szinte mindenhol tetten érhető. Hívásnapló, Névjegyek mindkettő használhatatlanul lassú. A keresés és a page up page down soha nem tapasztalt problémát jelent, jaj neked ha 300-as névjegyzék közepén jársz. A böngészőben nem lehet beállítani hogy about:blank legyen a kezdőlap ezért minden alkalommal a szolgáltató 10 percig betöltő oldalát kell bámulnod mielőtt ki tudnál belőle lépni mert szénné fagyasztja az eszközt. Szerencsére ott a Google kereső parancsikonja, amivel legalább böngészni is lehet. A gyári böngésző amúgy nem lenne rossz, mert például a KODI webes távirányítóját is tudom Wi-Fi-n használni vele. Ami engem már boldoggá tud tenni. Nemtom, bogaras vagyok... meg nincsenek nagy igényeim.

A Galéria is nagyon fapados de például a Zene, Saját fájlok és nagyjából a többi KaiOS alkalmazás annyira nem rossz, a maga minimalizmusával teljesen vállalhatóak. Csak pont a lényeges funkciók mint a Beállítások és PIM funkciók lettek olyan nesze bazmeg telefon jellegű megvalósítások. Pont ez az amiben régen a Nokia annyira szakértő volt. Tudtak élvezetesen, gördülékenyen, logikusan és személyre szabhatóan szoftvert gyártani. 

Ezek a mostani nyomógombos ketyerék csak karikatúrái a régi időknek, amikor a telefonok a mostani iPhone-okhoz hasonló stabilitással, gördülékenységgel, megbízhatósággal és kiforrottsággal működtek. 

Olyan dolgokba már bele se megyek, hogy a beszédhangszóró kicsit halk (talán a vízállóság és a kosz is rátett), a kijelző pedig egy szar. A kamera pedig, hát talán arra jó hogy megnézd felrobbant-e már a kazánház, mert annál kisebb dolgokat lehetetlen vele megőrizni az utókor számára. Az App-store pedig jó ha van, de jobb ha nincs jellegű ótvar fos, amiben összesen van kb 4 db használható alkalmazás.

És tudjátok mit? Én még így is szeretem ezt a krumplit, a jópofa és egyben idegesítő diesel traktor boot hangjával együtt. Talán az is a baj, hogy ez egy 2018-as modell és azóta a KaiOS 3.X biztosan szintet lépett... legalábbis remélem. Mindegy, ha megpurcan akkor veszek egy frissebb modellt a Nokiától, hátha ott megvan a részletekre való odafigyelés halvány maradéka. Látom a törekvést, és talán pont a potenciál miatt vagyok vele ennyire szigorú. Jó lett volna ez, ha a brand és military standardok helyett az R&D-re és UX-re költenek. 

Nameless 

2022.02.10