Élet a Windows után



2020. Január 14-én lezárul egy korszak az életemben, ugyanis megszűnik a Windows 7 támogatása. Na jó ne dramatizáljunk ennyire, én már elengedtem ezt a lovat évekkel ezelőtt. Nem mondom, hogy mindenki számára tudom a tökéletes receptet, de van élet a Windows után.

Útelágazkodáshoz érkeztünk?


Manapság már a körforgalom a divat, ebben a körforgalomban 3 kijártat van. Ha Windows-t szeretne használni hajtson ki az első kijáraton. Ha Linux-ot, válassza a második kijáratot. Ha Mac-et, akkor útdíj megfizetése után hajtson fel a tervezett elavulás autópályára. A Chrome OS nálunk még annyira nem elterjedt, hogy foglalkozzunk vele.

Első kijárat





A „Designed for Windows 7” gépek cirka 10 évesek. Ez nem azt jelenti, hogy minden Windows 7-et futtató gép 10 éves, de a legfiatalabb is legalább 5 (tisztelet a kivételnek). Ezzel csak arra akarok utalni, hogy nem biztos a Microsoft által megálmodott kényelmes frissítési lehetőség annyira zökkenőmentes lesz. Minimálisan invesztálni kell újabb hardverekbe, egy SSD egy kis használt RAM mondjuk minimum 8 GB, esetleg egy újabb processzor. Ha legálisan akarjuk csinálni, akkor a Windows 10 Home Edition ára 45 000 HUF.

Egy dolgot biztosan mondhatok, ma is árulnak szemetet. Senkinek ne forduljon meg a fejébe 80 000 forintért olcsó laptopot vásárolni, mert csak szenvedés lesz a vége. Évekig szívtam a spórolás miatt, ne tegyétek nem éri meg. Azt sem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy ezen az úton kell a legkevesebbet tanulni. Elég sok minden változott a Windows 7 és Windows 10 között. Aki megszokta a szabadságot, annak a Windows 10 egy börtön lesz. Legrosszabb esetben veszel egy Linuxos laptopot letúrod és örülsz.
  • Pro: A világ nagy része Windows-t használ, minden lehetőség nyitott
  • Kontra: Béna frissítési stratégia, nyomulós Microsoft házirendek
  • Játék: Elsődleges PC gaming platform

Második kijárat



A 2000-2010 közötti gépépítős összeválogatós éra ma sem halt ki teljesen, de úgy gondolom a Linux terjedése újabb reneszánszhoz vezetett a DIY fronton. Ha hiányoznak azok az idők, akkor talán a Linux lesz a legjobb megoldás számodra. Ez külön dzsungel aminek saját blogot szenteltem, nem is mennék bele most részletesen, de a forradalom zajlik. Napról napra jelennek meg natív játékok, fejlődik a hardver támogatás. Aki lemarad kimarad, érdemes belevágni. Sajnos itt sem kolbászból van a kerítés. Ha nem akarsz nagyon szívni érdemes tisztalappal indulni. Ugyan lehet életet lehelni a régi gépekbe Linux segítségével, de itt sem elkerülhető az invesztálás. 


Én javaslom a DELL Ubuntu vonalát tanulmányozásra. Még nem túl késő ~130 000 HUF-ért venni valamit ami évekig szolgál majd. Az olcsóbb megoldás itt talán még nagyobb kompromisszum mint a Windows esetén, csalódás lesz a vége...
  • Pro: Ingyenes bekerülési költség, skálázhatóság
  • Kontra: Nagy kulturális sokk, rengeteg tréninget igényel
  • Játék: Folyamatosan fejlődik

Harmadik kijárat



A Mac felhasználás otthonra elég drága mulatság, ha eddig mondjuk kalóz verziókat használtál mindenből. Lehet hogy hozzám csak a negatív dolgok jutnak el, de nagyon nem tetszik az az irány amit a mostani gépekkel csinálnak. 1-1 darab USB-C csatlakozó és átalakító hegyek. Elromló billentyűzetek, parasztvakító kevésbé hasznos funkciók, sokáig elhanyagolt Pro vonal. Nekem ez jellemezte az Apple elmúlt 5 évét. Olyan félmillió forint alatt nincs beszállás erre a vonatra. 


  • Pro: Professzionális programok és videoszerkesztők elsődleges platformja
  • Kontra: Drága és ugyanúgy van betanulási idő
  • Játék: Gyenge, Linuxhoz hasonló

Összefoglalás

Még nemkéső elkezdeni a váltáson gondolkodni. Van rá úgy 3 hónap, de nem javaslom senkinek túl sokáig húzni a dolgokat. Funkcionálisan még fognak működni a gépek nem arról van szó, de hosszútávon érdemes előretervezni.

Támogatás: PayPal

Nameless
2019.10.08.