Hogyan lettünk PET palack mentesek 20 000 forintból


Az elmúlt években mindenhonnan azt hallani, hogy belefulladunk a műanyag hulladékokba. A saját bőrömön tapasztalom, hogy régen mondjuk heti egyszer vitték el a szemetet, és nem volt probléma ha nem került ki a szemetes, kihúztuk valahogy. Manapság már másfélszer annyi szeméttároló kapacitásunk van, ami a hét közepére zsúfolási telt. A takarítással töltött vasárnapok során világossá vált, hogy az üdítős és ásványvizes palackok átvették az uralmat. 

1. Próbálkozás vízszűrő


A házi víztisztításnak rengeteg fokozata létezik, a csap végébe szerelt szitától a fordított ozmózisos szűrőig szinte bármit beszerezhet az ember, ha van rá elég pénzünk. Nem akartam egy vagyont költeni, de szerettem volna valami elfogadható eredményt felmutatni. Durván 5 000 forintért rendeltem egy aktív szenes kerámia szűrős berendezést. A cikk megírása előtt nagy terveim voltak, hogy mindenféle laborvizsgálatokkal mutatom be a hatékonyságot, de technikai okok miatt egy sima gyors tesztre futotta. A teszt eredménye az lett, hogy a víz klór tartalma csökkent. A vezetőképességet nem mértük meg eszköz hiányában. A szűrőt kitakarítva elég sok dzsuvát sikerült megfogni vele, és durván 3 hónap után már látszott némi lerakódás a kerámia betéten. Nálunk kifejezetten jó a csapvíz, csak nem kellemes az illata, amit sajnos ez a berendezés sem tudott megszüntetni. Na mindegy, azóta megszoktuk már. 

A takarítás tök egyszerű egy súrolós szivaccsal le kell szedni a rozsdás szennyeződés réteget a kerámia betétről, és ki kell mosni a házat. Közben érdemes kesztyűt használni, hogy ne szennyezzük el a gépet. Ami számomra még nem tiszta, hogy az aktív szén meddig képes ellátni a feladatát. Eredeti adatok szerint 4-6 hónap a csere intervallum. Jó lenne valami indikátor mikor érdemes cserélni, mert egy betét olyan 3-4 ezer forint, én Januárban tervezem a cserét.

A próbálkozás addig tartott míg az újdonság, egy idő után ráuntam a szénsavmentes vízre, és jó lett volna megint bubis vizet inni.

2. próbálkozás: Szűrt víz + Szódagép

Egy szégyenteljes hónap után rászántam magam, hogy ismét invesztálnom kell a jövőbe. Az üdítős palackoknak és a kék kupakos ásványvizeknek menniük kell. 15 000 forintért megvettem a szódásszifon mai megfelelőjét. A Sodastream egy nagyon jó buzzword meg kényelmes meg minden, csak az a gond vele, hogy rohadt drága. A SodaCo2 pont kapóra jött. Egyedül a patron csere nem annyira elterjedt mint a Sodastream esetében, de a Sparban például lehet cseréltetni. Az majd legyen a jövő Énem baja, most örülünk a  30-40 forint/liter szódának. Logikusnak tűnik hogy mostantól az üdítőket is szörpre cseréljem, ezzel is csökkentve a PET palack rengeteget.

Fenntartási költségeket tekintve, évente kb 33 000-40 000 forintot költök ásványvízre. Ha csak a gép árát nézem az fél év alatt megtérülne, de közben patront is kell cserélni kb havonta, ami 2700 forint. Így sajnos másfél két év lesz a megtérülés, de szerintem a műanyag mentesebb kuka megért ennyit.

"Ha lenne 20 000 forintom, még ma beszállnék a PET mentes életbe."

Támogatás: PayPal

Nameless blogja
2019.11.22