iPhone 12 Mini: Kis kompromisszum


Ismét lezárult egy korszak, sok év Android után váltottam! Az iPhone 12 Miniről azt pletykálják nem igazán lett sikeres, minden felhasználói visszajelzés ellenére, nem veszik az emberek annyira a kisebb modellt. Ez meg tudom erősíteni, hisz a használ piac be is árazta. Tipp: 1 éves iPhone 11 árában lehet venni 2-4 hónapos készülékeket. 

Gyakorlatilag ezért lett nekem is 12 Minim. A hardverről nem akarok sokat írni, 5,2 col körüli fullHD kijelző, majdnem 500 PPI OLED. Jó kamerák, közepesen jó hangszórók és fizikai némító kapcsoló. 2200 körüli akkumulátor ami kb 5-6 óra kijelzőidőt tud. Vízálló, és rajta van az aktuálisan elérhető legjobb (?) üveg borítás is. Scratches at level 6 with deeper grooves at level 7... szóval üveg... na...


Optimalizálásban és adatvédelmi szempontból is páratlan munkát végzett az Apple. A Pegasus 0 day támadás is úgy átment a védelmi rendszeren mint szél a gatyán. (Fogatlan hangulatjel)

A nyers funkcionalitásban, logikában a Samsung One Ui a még nagyon sok mindenben az Apple előtt jár. iOS 14 tudásban már egyáltalán nincs olyan messze az Androidtól mint 4-5 évvel ezelőtt. Ha kiveszed a kis ökoszisztéma komfortjából ahogy nálam is történt akkor nagyon hamar szétesik a megkomponált felhasználói élmény. A Samsung meg ilyenkor ránt egyet a vállán és megy is fel a custom recovery. 

Most így kb egy-két hét használat után egyáltalán nem intuitív annyira az iOS mint sokan hangoztatják. Vannak dolgok amire szégyen nem szégyen többször is rá kellett keresnem. Sok dolog 2-3 lépés ami Androidon egy kattintás. Vannak elnagyolt részletek, amik bármilyen hihetetlenek nem sikerültek felhasználó barátra. 

Például a Bixby Routines itteni megfelelője a Shortcuts (Parancsok) névre hallgató app. Tudásában az iPhone magasan verné a Samsungot, ha nem kellene egy OKJ programozói vizsga a használatához. 

A gyári billentyűzet csak korlátozottan tud például magyarul! Csak angolul van predikció? Mi a [… ] Apple? 300k Ért? Inkább kikapcsoltam az Angol billentyűzeten is. Hiányozni nem hiányzik mert mentségükre szóljon szépen javítja amit írok mindkét nyelven, de az auto-miscorrect mindennapos. Ezt betudom tanulási görbe elejének. Tudom van Gboard meg Swiftkey de tudjátok mit gondolok a sufnituningról… Hmm csak engem zavar ez az egész? 



A fájlkezelés és háttértár elég esetleges módon van megoldva. Alapból minden app a saját tárhelyével rendelkezik, és ezek között limitált az átjárás. Megoldás iCloud. 50 Giga havi 300 HUF-ért? Elég jó nem? Többi felhős cuccot nem mindenhol engedik beállítani alapértelmezett mentési helyként. Pedig a menü ezt sugallja csak épp szürke minden alternatíva. 

Felénk nem divat az iMessage és a Facetime. Sajnos ezekről nem tudok mit mondani. De elmondható hogy az összes gyári alkalmazás viszonylag hibamentes és gyönyörű esztétikával kivitelezett. A következetességen lehetne csiszolni, hogy mondjak kritikát is. A törlés, kijelölés, beállítások elérése, vissza gomb alkalmazásról alkalmazására változik. Az egész rendszer ilyen fura, a megosztás menü is néha 2-3 almenüre dugja el a többi alkalmazást. Persze lehet szerkeszteni a listát, de itt is olyan összevisszaság van néha nem mindig egyértelmű mi miért működik vagy miért nem működik. 

Kettős érzelmeim vannak néha, de azt látni kell nem átlag felhasználói szemmel néztem a dolgot. 

Hát nem tudom mennyire felhasználó barát iTunes-t hackelni Virtualboxba (Nameless erős) Linuxon, csak hogy rá tudjam másolni a 3GB válogatás lemezeimet, de végül is működött akkor nem hülyeség. Ez az iTunes … egyedül az online / offline mentések kezelését tudom kiemelni, amivel picit jobb mint az Android. Ha saját csengőhangot szeretnél beállítani az már a reszelővel rejszolás kategória. Meg lehet csinálni, de szándékosan 2-3 lépésben külső segítséggel és iTunes is kell hozzá. 


Az összes szoftveres gondra kifejlesztették a tökéletes megoldást! Az USA Dollárt. Ha van sok dollárod nem kell szívnod se tárhellyel se csengőhangokkal, se iTunes szinkronizálással. Szóval fáradjanak a kasszához. A rendszerben ennek megfelelően sok pénznyelőt is talál az ember, ahol tökéletes kényelemben lehet alkalmazásokat, zenét, filmeket, és minden mást vásárolni. Mindent a fogyasztókért! A kasszáról jut eszembe az Apple Wallet mocskos jó. Még a Supershop kártyámat is belerakta! Végre van NFC érintős Revolut, ami mellett megfér a többi kártya is! 

A hardver hibátlan, vételi minőség a sávok közötti váltás a Bluetooth a Wi-fi minden nagyon gondtalanul és magabiztosan működik. A kamera világszínvonalú. Nagyon haragudtam a Samsungra amiért túlszaturálta az összes fotómat. Itt ellenben gyönyörűen természetes színekkel és meghökkentő részletekkel találkozik az ember. Imádom a kamerát! Nagyon minimalista a szoftver de annyira jó célozz & kattints kamera, hogy nem kell több. Mindenféle szerkesztés nélkül ilyen képeket sikerült kiszednem a telefonból:





Akkumulátor ilyen pici készülékhez viszonyítva példásan bírja. Maximum teljesítményen használva fizikai korlátai vannak a 8-10 órás kijelző idő elérésének, ezért ezt nem tudom felhozni ellene, hisz létezik normál méretű iPhone 12 is +25% akkuval. Simán tud annyit mint egy S20 FE (nálam ahogy én használom). De nem ritka hogy rá is ver. Ennek oka főleg a stabil adat kapcsolat,a jó szoftver és a jó processzor. A kijelző is “csak” 60 Hz, de szinte minden animáció V-sync szóval nagyon simán működik. Persze emiatt maguk az animációk lassabban és néha látványosabban is.



Amikor már megszoktam a készüléket teljesen megváltozott a szemléletem. A fenti vegyes összképet fokozatosan váltja fel az elégedettség. Ennél a telefonnál pont az ellenkezőjét érzem mint egy Androidos készüléknél. A specifikációk jóval gyengébb és vacakabb élményt sugallnak mint amit a telefon valójában képes nyújtani a mindennapokban. A 12 Mini egy tökéletes kapudrog, hisz kaphatsz egy 2020-as csúcstelefont némi kompromisszummal. Sokat bukni nem lehet rajta, ha használtan veszed mert a piac már beárazta. Innen már el lehet indulni a például 12 Pro irányába amikor elkezdik kivezetni a piacról. Viszont a különleges ergonómia örökre a 12 Mini sajátja marad, amit némileg az 1 napos akkumulátor és a telefotó hiánya árnyékolhat be csak. Én bátran tudom ajánlani szinte mindenkinek, aki nem a telefonját tartja elsődleges munkaeszközének, bár nálam a 12 Mini annak is csodásan bevált.

Nameless
2021.06.22