Galaxy Tab S7 FE WIFI 64GB

Úgy hozta a sors, kezeim közé került tartós használatra egy Galaxy Tab S7 FE. Mivel mindenki egyként gyűlöli ezt az eszközt, megpróbálok rájönni miért. Talán, ha a pofátlan árcédula nélkül nézzük egész jó kis készüléket rakott össze a Samsung. Ezzel a racionalizálással csak az a baj, manapság már bármelyik zug gyártó össze tud rakni valamit, ami legalább a garancia végéig kibírja, jóval 200k alatt. Nem volt magas emiatt a léc Galaxy Tab S7 FE-nél sem, de az eszköz a vártnál is közepesebb lett.

A kicsomagolás az meglepően prémium. Az némileg rontotta az örömöt, hogy a szokásos 15W AFC töltő került a dobozba. Ceruzából is kicsit átlagosabbat kapunk, de legalább kapunk. Képernyővédő vagy tok nem jár az eszközhöz, de ez már megszokott. Összeszerelés minősége példás, nagyon szépen megvan csinálva sehol egy oda nem illő rés vagy minőségi hiba. Ide még nem ért el az S21 műanyag hátlapja meg a többi árrés-duzzasztó intézkedés. Túl szép hogy igaz legyen.

Hardver

Ez a jó benyomás körülbelül a második körbenézésig tartott, amikor a kamerát vizsgálva látjuk hogy a LED-es villanó lemaradt. Hogy fogok így dokumentumokat scannelni vele? Hát megmondom hogy sehogy… mert ilyen retek kamerát ekkora kijelzőn régen láttam. Pedig simán el tudnám képzelni, hogy telefotó kamerával mondjuk egy drónra rázoomolok vagy kimegyek egy építkezésre lőni pár fotót a tetőről stb. Na mindegy is. Ne erőltessük tablettel fotózni amúgy is gáz… Persze szelfi kamera is van, hogy a Teams meg a többi meeting app is funkcionáljon. Egyelőre még nem próbáltam, de ha ez is úgy fog melegedni mint az S20 FE akkor bajban vagyunk. Szerintem nem lesz vele gond. Jó a SOC. A következő felháborító dolog a 3,5mm jack hiánya. Minden valamirevaló NC fülhallgató 3.5mm jack dugós, főleg ha sokat kell virtuális megbeszéléseken ülni. Úgy gondolom egy ilyen multimédia fogyasztásra és munkára szánt készülékre minimum 2 db USB-C és 1 db 3,5 mm Jack dugó járna ennyi pénzért. Az OTG Se lenne haszontalan a dobozba, de manapság örülni kell ha nem valami kínai belpiacos motyót kapsz (Tab A8). Ingyen cuccokról sajnos kell mondani, lassan dobozt se adnak majd csak egy celofánba csomagolt üveglapot.

Ezek mind olyan dolgok amin simán túl kell lépni, nem tudsz vele mit csinálni, de a legnagyobb baromság amit valaha láttam, hogy 2021-2022-ben, ilyen árkategóriába kiszúrják a szemedet 4GB memóriával. Hát basszus, egy ilyen eszközt évekre vesz az ember, de már most akad a szerencsétlen. Oké tettünk bele neked még 4GB lapozófájlt meg mit tudom én milyen szoftveres trükköket, de ezek olyanok mint egy lőtt sebre a leukoplaszt. No replacement for displacement tudjátok… Felraksz rá minden céges vackot és pislogsz hogy van kb 800 MB szabad memóriád és a Chrome alsó hangon úgy köszön hogy 1Gb szevasz swap fájl. Újkorában mondom nincs vele gond, elpötyög, de ha csak 1 napra is lerakod és nincs online megdöglik az első szinkronizáláskor az egész történet. Na mindegy a Samsung biztos jobban tudja. Snapdragon 778G és 4GB RAM, 2 éves iPad megeszi reggelire… szóval ha nem működik rendesen akkor itt kell keresni a hibát.

A 12.4” kijelző egyébként szép, csak szerintem az LCD már eléggé gáz, én jobban örültem volna egy 10” OLED-nek. Legalább tartós az biztos. De kontroller nélkül játszós, ágyban fetrengős gépnek egyszerűen túl nagy.  Az akkumulátor tényleg jól bírja 10Ah egy közepesen erős hardverhez elég komoly üzemidőket eredményez, ha szoftver is úgy gondolja.

Szoftver

OneUI a kedvenc Android variánsom, itt sincs ez másképp. Sőt sok okostelefonos funkció tableteken érzi magát otthon igazán.  Dex mód is van, ráadásul zseniális. Tényleg király kis szoftver ez, nincs rá semmi panaszom. Mindent tud amit megszoktam, egyedül talán azt tudnám még mindig felróni hátránynak hogy ha a Tabletről váltok iOS-re, mindig meghökkent mennyivel gyorsabban megyen még mindig az Apple rendszere. De ha nincs viszonyítási alapod elmegy... Meglátjuk mennyire sikerül majd elrontani a frissítésekkel az A40-sem romlott sokat, ugyanolyan lassú mint első nap. Szerintem ez a rész a legkorrektebb, az egész csomagban, de a sebesség nem az erőssége. Szerintem ez az egyik legjobb rendszer munkára és sok tekintetben jobb mint egy Windows vagy Chrome OS, Az iOS pedig elég limitált.

Összegzés

Most ~200-220 körül vesztegetik ezt az eszközt, ami mondjuk egy A52S 5G árához viszonyítva picit soknak mondható, de nem tűnik elrugaszkodottnak. A ~270-es nyitóár nevetséges volt, szerintem belátta a Samsung is. Az a baj hogy ~220-ér kapni sima Tab S7-et is ami azért nagyon nem ez a kategória. A Galaxy Tab A8 nagyobb testvéreként tekintve 150-170 körül lenne a reális árazása szerény véleményem szerint. A termék maga egyébként nem lenne rossz, elmegy kategória. Nem nagyon van választék az Androidos tabletek piacán, de ha nem a tiszta funkcionalitás a cél akkor egy iPad sokkal jobb választás mert ugyanezekkel a kompromisszumokkal egy kiforottabb hardver és szoftver kombinációt kapsz, kevesebb pénzért, igaz mókolni is nehezebb.

Nameless

2022.01.23.

A bejegyzésben szereplő eszközt egyetlen cég sem sponzoráta.