Samsung OneUI 2.5 bemutató (A51)

 

https://www.gizchina.com/2020/08/21/samsung-oneui-2-5-update-reaches-galaxy-s20-and-note-10-series/

Az A51 érezhetően félkész szoftverrel érkezett, amit majd fél évig tartott rendbe pakolni. Az októberi frissítéssel új One UI 2.5 is megjelent, egy szerény változáslista mellett.

Buildszám : A515FXXU4CTJ1
Android verziója : Q(Android 10)
Kiadás dátuma : 2020-11-06
Biztonsági javítás szintje : 2020-10-01


 

"Wi-Fi
- Ha a közeli wifi routerek alkalmasak a minőségi adatok mérésére, az információ megjelenítése Nagyon gyors, Gyors, Normál és Lassú lesz.
  * Ezt a funkciót a „Hálózatminőségi adatok mutatása” beállításainál kapcsolhatja be.
- Ha egy wifi routerhez jelszóval próbál hozzáférni, egy újonnan bevezetett funkció most lehetővé teszi a felhasználónak a wifi router jelszavának lekérését egy közelben lévő felhasználótól, aki mentve van a kapcsolati listáján és már csatlakozott az adott routerhez.
  * A wifi jelszó beírási képernyőjén megjelenik a „Jelszó lekérése” gomb, ahol lekérheti a jelszót.
Always On Display
- A Bitmoji matricák támogatottak az Always on kijelzőn. (Óra stílusa)
Samsung bill.zet
- Az osztott képernyő fekvő módban támogatott.
- A Billentyűzet beállítási oldal „Beviteli nyelvek kezelése” képernyőjének keresési funkciója egy új frissítéssel bővült, mely segítségével könnyebb megtalálni a billentyűzet beviteli nyelveit, melyeket a felhasználó hozzá kíván adni, vagy törölni szeretne.
Üzenetek
- Egy olyan funkcióval bővült, melynek segítségével a felhasználó felhívhat egy olyan személyt, aki el van mentve az előre beállított segélykérő üzenet kontaktjaként.
- Egy olyan funkcióval bővült, melynek segítségével a felhasználó vészhelyzeti üzeneteket tud küldeni a földrajzi helyzetéről minden 30 percben 24 órán keresztül.
Fényképező
- A fényképező minősége és stabilitása javult.
Tökéletesítettük az eszköz biztonságát."
A szoftverfrissítés a következőket (de nem csak ezeket) tartalmazhatja

 

Sebesség & UX

A listában nem szerepel de az egész UX és a beépített animációk megváltoztak. Nagyon kellett már ez, mert soha nem volt nálam elég fluid, ha egy hasonló kategóriás Redmi készülékhez hasonlítottam. Az alkalmazás váltó egészen kisimult és az ikonok is kisebbek lettek. A másik szembetűnő apróság a megosztás menü sebességét érintette, ugyanis sokkal gyorsabb mint volt. Körülbelül 70 alkalmazás és egy céges fiók is található a telefonomon, semmiképpen nem nevezném most minimalista összeállításnak. Mindezek ellenére jól teszi a dolgát. A daily funkció a kezdőképernyőn még mindig képes megdöccenni bármelyik Samsung telefont, könyörgöm hagyjuk ezt. Legyen helyette Google Feed légyszí légyszí. A megújult Samsung billentyűzetet megkaptuk korábban, inkább animáció lett több, mint a gépelés jobb, de már van olyan jó mint a Gboard ezért fél éve ezt használom. A lényeg, hogy szépen illeszkedik a rendszerbe. Az Edge panel szép lett, de gyorsabb nem, ez is képes megdöccenni itt ott. Lehet csak én vagyok ilyen, de az egész rendszerben túl lassúak az animációk, tudna többet is ha akarnák. 10% gyorsítás már látványos javulás eredményezne, erről korábban írtam cikket is.

A hang és rezgés menüt kibővítették, most már teljesen személyre szabható a rezgés erőssége, a rendszer hangok típusa is. Felhasználói nyomásra ismét bevezetésre került az érintéses rezgés, amit én rögtön ki is kapcsoltam. Az olyan hülyeségekre nem szeretnék kitérni, mint például most már rakhatunk ki emojikat az Always On Display-re. Meh... Biztos van még sok dolog, de vizuálisan szinte alig észrevehető a változás, ezért nem rohannék lecserélni a OneUI 2-es telefonomat, hisz hardveres korlátozások miatt az A51-is csak jelképesen frissült az új verzióra. A kamera korábban már kapott egy ráncfelvarrást, amiben az "Okos felvétel" is belekerült a menübe, amit szintén egy meh felkiáltással nyugtáztam. Mit sem ér az egész, ha a hardver nem képes megfelelő sebességgel futtatni. Jobban örültem volna ha csak az Edge panel marad a telefonban és az összes többi funkcióban megmarad az A40 szintjén, és akkor nem lenne ennyire mézes madzag érzésem.

A telepítéssel elment legalább egy óra, pedig nem csináltam F.R.-et, de egy átlagos felhasználó sem csinált volna. A 4GB memória egyébként a szűk keresztmetszet, kevesebb mint 1GB áll rendelkezésre a frissítés után. Szóval ha kellett egy érv az A71 mellett akkor tessék itt van.


Stabilitás & Akkumulátor

A megbízhatósággal sosem volt komolyabb probléma. Eddig nem tapasztaltam összeomlásokat, de ciki is lenne az egyik legtöbbet eladott készülékkel. A térerő és a WIFI elég gyenge, de az alacsonyabb SAR érték ezzel a kompromisszummal jár. Cserébe nem lesz sült krumpli az agyadból. Valahogy nekem sose tudta azt az Awesome Screen, Awesome Camera, Long Lasting Battery Life felkiáltást amit a reklámban... mérési adatok alapján a gyári bruttó 4000 mAh helyett valami 3600 mAH lehet a nettó kapacitása, ami persze hogy kevesebbet bír és folyamatosan fogni kell a teljesítményt. Elég béna mondhatom, ezen még a legjobb szoftver sem tud segíteni mert kb 2 órával kevesebbet bír SOT-ban mint amit tudnia kellene. Szóval nincs új a nap alatt, tartós használatban az A51 szépen kapja a frissítéseket, nincsenek drámák, csak türelem kell a telefonhoz. Ma is pofátlanul drága, javaslom az A71-et vagy az A41-et inkább helyette megvételre. De egy S10 vagy S10e mérföldekkel jobb, már ha sikerül még újonnan beszerezni valahonnan. S20Fe lenne a normálisan megcsinált A szériás Samsung, de annak meg az ára viszi le a térképről.

Összességében nem rossz ez a telefon, de a jó nem ilyen.

Nameless


Támogatás: PayPal
Támogatás: Brave

2020.11.07.